„Oltea la Centenar”

 

 

Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea împlineşte 100 de ani de existență

 

   Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea sărbătorește anul acesta 100 de ani de existență, printr-o serie de activităţi dedicate comunităţii, profesorilor, elevilor, părinţilor, dar şi precursorilor, care au contribuit la evoluţia acestei unităţi de învăţământ. Ele vor debuta luni, 14 octombrie, în Cetatea Oradea, cu un moment de istorie locală – „Școala Româneasca după Marea Unire” şi un Târg de carte în incinta școlii, şi vor continua în zilele următoare cu activitățisportive programate în parcul I.C. Brătianu, un flashmob pentru promovarea evenimentului în Piața Unirii, lansarea proiectului Erasmus „Coding Awaits Future” și alte activități sub genericul Oltea 100.

     Momentele cele mai importante ale evenimentului”Oltea la Centenar” se vor desfășuravineri, 18 octombrie, atât la sediul instituției din Str. Parcul Traian nr. 16, cât și la Filarmonica de Stat Oradea. Programul va debuta cu momentul festiv al dezvelirii unei plăci comemorative, care atestă că școala, înființată în 1919, după Marea Unire, a depășit toate vicisitudinile istoriei, rămânând o instituție de referință a învățământului orădean.

    Sub genericul „Punte între generații”, festivitateade la sediul şcolii va continua cu un moment emoționant, prilejuit de întâlnirea dintre scriitoarea Ana Blandiana – fostă elevăaȘcolii Gimnaziale „Oltea Doamna”- și actualii elevi și profesori. Tot cu acest prilej, va fi lansat și imnul școlii, iar participanții vor avea parte de momente-surpriză, după cum promit organizatorii.

   După-amiaza zilei de 18 octombrie va aduce o schimbare de registru, odată cu mutarea festivităților la Filarmonica de Stat. Solemnitatea momentului va fi marcată de alocuțiunile organizatorilor și de intervențiile unor invitați de onoare. Vor fi evocate clipe dinistoria acestei trainice instituții școlare, precum și amintiri de suflet, marcatoare ale destinului unor personalități remarcabile care i-au pășit pragul, de-a lungul timpului.

   Generată de prezența fascinantă a scriitoarei Ana Blandiana, care va destăinui felul cum „Povestea mea a început cu Oltea”, atmosfera va reverbera odată cu spectacolul artistic regizat și montat sub egida Teatrului Regina Maria-Trupa Arcadia, în interpretarea talentaților elevi ai Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, urmat de muzica înălțătoare a Corului Filarmonicii de Stat.

   Pentrua încheia triumfal această sărbătoare a învățământului bihorean de tradiție, imnul gimnaziului orădean va fi intonat de CorulFilarmonicii împreună cu corul școlii, insuflând entuziasm și dăruire atât elevilor, cât și dascălilor pentru încă un centenar de performanță în educarea și modelarea generațiilor viitoare de gimnaziști.

    Vă aşteptăm cu drag, să fiţi alături de noi la această sărbătoare!

 

Vezi aici programul Centenar Oltea Doamna 100

Vezi aici brosura Centenar Oltea Doamna 100